Hospice

Ga terug

Onze zorg
in het hospice

Wij bieden eenieder die in de laatste levensfase (terminale fase) zit, een gastvrij verblijf in ons hospice. Dit doen we met deskundige, liefdevolle verzorging en begeleiding in een huiselijke sfeer.

Bijna-thuis-huis

Als de zorg elders niet meer mogelijk is en de levensverwachting is minder dan drie maanden dan kan een verblijf in het hospice uitkomst bieden. In het hospice vindt u nét dat beetje meer: een warme plek waar alle aandacht is voor u en uw naasten. Dankzij de kleinschaligheid is er sprake van een gemoedelijke, huiselijke sfeer.

Liefdevolle en toegewijde zorg

We werken als een toegewijd team. Een team bestaande uit huisartsen, verpleegkundigen, coördinatoren en betrokken en geschoolde vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die individuele aandacht geven, kleine activiteiten met u ondernemen en/of ondersteunende diensten verlenen in en rond ons hospice.

Onze coördinatoren zorgen ervoor dat dagelijks alle zorg in goede banen wordt geleid. De zorg in ons hospice is gericht op het behouden of zelfs verbeteren van de levenskwaliteit. De medische zorg is vooral gericht op comfort: het verlichten van eventuele pijn en andere klachten. En dat doen we met persoonlijke aandacht, voor onze gast, familie en naasten.

 • Persoonlijke zorg
 • Medische zorg
 • Palliatieve zorg
 • Wenselijke zorg na overlijden
 • Stiltekamer
 • Nazorg
 • Kosten

Persoonlijke zorg

Persoonlijk zorg

De persoonlijke zorg wordt verleend door onze betrokken en geschoolde vrijwilligers. Zo zijn er altijd twee vrijwilligers (in diensten van 4 uren) per dag aanwezig tussen 7.00 tot 23.00 uur. Alle vrijwilligers hebben een training gevolgd, maar verrichtten geen medische handelingen.

De vrijwilligers zijn actief met:

 • Het ondersteunen van de verpleegkundigen bij het verlenen van de dagelijkse zorghandelingen;
 • Het verzorgen van eten en drinken voor de gasten;
 • Bezoek voorzien van koffie en thee;
 • Het bieden van een luisterend oor.

Dagelijkse coördinatie

Onze twee coördinatoren sturen alle vrijwilligers aan, ze zijn van maandag tot en met vrijdag aanwezig en dragen zorg voor het gehele reilen en zeilen van ons hospice. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor gast en familie. Eventuele persoonlijke wensen kunt u met hen bespreken. De coördinatoren brengen u ook in contact met andere hulpverleners zoals een geestelijk verzorger, psycholoog, pedicure, kapper of schoonheidsspecialist.

Huishoudelijke zorg

De huishoudelijke zorg in ons hospice wordt verricht door een vast team huishoudelijke medewerkers van de Kwadrant Groep.

Maaltijden

Het hospice verzorgt uw ontbijt, lunch, warme maaltijd en natuurlijk koffie, thee, water en/of frisdrank welke er zijn gedurende de hele dag zijn. Er wordt iedere dag met u besproken wat u kunt eten en wordt er ter plekke heerlijk voor u gekookt. Natuurlijk kan de warme maaltijd ook door uw naasten worden verzorgd. Zij kunnen, in goed overleg, gebruik maken van de aanwezige keuken. Een oven en magnetron zijn in de keuken voor algemeen gebruik aanwezig.

Wasgoed

Wij zorgen voor beddengoed, handdoeken e.d. en doen ook de was hiervan. Als u dat wilt, kunt u uw eigen beddengoed en kussen(s) meenemen.

Wasgoed van de gast(en) wordt door ons verzorgd.

Medische zorg

Medische zorg

Huisarts

Uw huisarts verhuist gewoon met u mee naar ons hospice. Als dit niet mogelijk is schakelen wij de huisartsen in die zich aan ons hospice verbonden hebben. De zorg van de huisarts is vooral gericht op het creëren van een zo comfortabel mogelijke situatie, dus geen onnodige medische behandelingen meer.

Verpleegkundige zorg

De verpleegkundige zorg wordt geregeld door een vast team verpleegkundigen van een thuiszorgorganisatie. ’s Nachts is er altijd een verpleegkundige aanwezig. Overdag waar nodig, op afroep. Wij zijn dan altijd dichtbij.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is alle zorg die erop gericht is de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn zo hoog mogelijk te laten zijn. Daaronder valt de verlichting van fysieke symptomen, maar ook de begeleiding op gebied van emotionele, praktische, sociale of spirituele zaken.

Af en toe komt het voor dat mensen een euthanasiewens hebben. In het hospice gelden wat dit betreft dezelfde wettelijke regels als buiten het hospice. Een arts zal dus moeten beoordelen of de wens overeenkomt met de wettelijke vereisten. Als de situatie aan alle eisen voldoet, kan de euthanasie of palliatieve sedatie in het hospice plaatsvinden.

Wenselijke zorg na overlijden

Wenselijke zorg na overlijden

Al zijn alle betrokkenen nog zo goed voorbereid, een overlijden blijft een ingrijpende gebeurtenis. Onze zorg houdt niet op na het overlijden. Tijdens het verblijf in het hospice wordt er met de gast en nabestaanden besproken wat de wensen zijn na het overlijden.

Stiltekamer

Stiltekamer

Na het overlijden is er de mogelijkheid om in de Stiltekamer te worden opgebaard.

Nazorg

Nazorg

Een aantal weken na het overlijden nemen wij contact op met de nabestaanden. In dit gesprek is ruimte om ervaringen met ons te delen. Natuurlijk zijn de naasten ook na het overlijden van hun dierbare nog steeds welkom in het hospice voor een kop koffie of thee, om wat herinneringen op te halen of om gewoon even ‘er te zijn’.

Kosten

Kosten

Verblijf Hospice

 • Per dag: € 40,-
 • Laatste zorg: € 150,- (Factuur wordt naar uitvaartverzorger of familie gestuurd)
 • Gebruik stilteruimte: € 100,- p/d (Factuur gaat eventueel naar uitvaartverzorger)

Om in ons hospice te verblijven wordt een eigen bijdrage van € 40,- per dag gevraagd voor verblijf, eten en drinken. Afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekeraar komen deze kosten geheel of gedeeltelijk voor vergoeding in aanmerking. Neem voor de zekerheid even contact op met uw verzekeraar om te informeren of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Mochten de kosten voor u een probleem zijn, dan kunnen we altijd proberen om gezamenlijk een oplossing te vinden. Want ‘de kosten mogen nooit een belemmering vormen voor opname in ons hospice’.

Kosten voor familieleden

Voor familieleden zijn aan enkele voorzieningen, zoals het gebruik van een logeerkamer, eten en drinken, geringe kosten verbonden.

Logeerkosten

 • Verblijf hele dag: € 50,- (Overnachting, ontbijt, lunch en diner.)
 • Logies & ontbijt: € 35,-
 • Lunch: € 5,-
 • Diner: € 10,-
 • Logies op gastenkamer, inclusief ontbijt: € 10,-

Iedereen is welkom

Als er geen genezing of behandeling meer mogelijk is en u nadenkt over de zorg in de laatste fase van uw leven, helpen wij u met de beste zorg in ons zelfstandige hospice in Heerenveen of bij u thuis. Dit doen wij voor iedereen, ongeacht inkomen, huidskleur, religie of levensbeschouwing.

We richten ons op inwoners van de Heerenveen en de omringende gemeentes. Ook inwoners van daarbuiten zijn welkom.

Veelgestelde vragen

Wat is palliatieve zorg?

Palliatief betekent verlichtend of verzachtend. Palliatieve zorg is de totale zorg – lichamelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel – voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en diegenen die hen direct omringen. Het doel van deze zorg is het bereiken van de best mogelijke kwaliteit van leven voor zowel de patiënt als zijn/haar naasten.

Wanneer komt u in aanmerking voor een verblijf in een hospice?

U komt in aanmerking voor een verblijf in ons hospice als u een levensverwachting van minder dan drie maanden heeft. Een speciale indicatie is hiervoor niet nodig. Wij raadplegen, met uw toestemming, uw behandelend arts of ons hospice de juiste plaats voor u is. Klik hier en lees meer.

Wat zijn de kosten voor een verblijf in het hospice?

Wij vragen een vergoeding (zie kosten) voor verblijf, eten en drinken. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van dit bedrag. Of u vergoeding ontvangt en hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van uw polis.

Hoe meld ik me aan voor opname in Hospice Heerenveen?

U kunt dan contact opnemen met een van onze coördinatoren. Bel met ons op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 06 - 55 16 88 72.

Wat zijn de bezoektijden aan Hospice Heerenveen?

In principe hanteren wij geen bezoektijden en kan bezoek gedurende de hele dag (of nacht) langskomen. Bezoek vindt wel altijd plaats in overleg met onze gast.

Kan bezoek blijven logeren?

Bezoek mag altijd blijven logeren. Er zijn 2 logeerkamers beschikbaar. Ook kan er op de gastenkamer een bed of koppelbed worden bijgeplaatst. Uiteraard kunnen logees blijven eten. Voor het logeren en het nuttigen van maaltijden brengen wij een klein bedrag in rekening.

Kan ik mijn huisdier meenemen?

In overleg is er veel mogelijk. Uw huisdier kan meekomen, mits de zorg goed geregeld is.

Mag er gerookt worden?

Ons hospice is een rookvrij gebouw. In de tuin is er de mogelijkheid te roken. De paden zijn breed genoeg om eventueel met een bed naar buiten (onder de kapschuur) te kunnen.

Wie doet de was?

De was wordt door ons verzorgd. Als u hier geen prijs op stelt mag u de was zelf laten verzorgen door familie of vrienden.

Wie verzorgen de maaltijden?

Boodschappen worden door vrijwilligers gedaan. 's Morgens stemmen wij met u af wat u die dag graag zou willen eten. Natuurlijk proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met uw wensen. De maaltijden worden bereid door kookvrijwilligers. Natuurlijk kan de warme maaltijd ook door uw naasten worden verzorgd. Zij kunnen, in goed overleg, gebruik maken van de aanwezige keuken. Een oven en magnetron zijn in de keuken voor algemeen gebruik aanwezig.

Kan ik gebruik maken van internet?

Op alle kamers kan gebruik worden gemaakt van WiFi.

Vrijwilliger worden, hoe meld ik me aan?

Zonder vrijwilligers kunnen we niet bestaan. Wij kunnen altijd extra handen gebruiken in de zorg, begeleiding thuis en in het hospice, in de tuin, klusjes, voor het koken en meer.

Aanmelden doet u door een mail te sturen naar info@vptzjuliajanwouters.nl, via ons aanmeldformulier of even te bellen met een van onze coördinatoren via 06 - 55 16 88 72.

Kennismaken met onze mensen?

VPTZ Julia Jan Wouters biedt met name in de regio Heerenveen en Weststellingwerf e.o. de best mogelijke palliatieve zorg aan mensen in de laatste fase van hun leven. Zowel in de vertrouwde thuissituatie als in het gastvrije hospice in Heerenveen.

Contact opnemen
Open het menu Sluiten